Az őszi permetezés

Kert-Szer2020-10-05 13:17:36
Az őszi permetezés

Az őszi lemosó permetezés a kártevők és kórokozók megjelenésének megelőzésére szolgál. Az elhúzódó ősz, az enyhe tél kedvez a károsítók áttelelésének és felszaporodásának. Egyik leghatékonyabb megelőzési módja e kezelések alkalmazása. A permetezések célja a gyümölcsfák és szőlőtőkék fás részein, kéregén, rügyek felületén megtapadt kórokozók szaporító képleteinek elpusztítása, a kártevők áttelelő alakjainak gyérítése. A leveleken fennmaradt szaporító képletek, spórák is eredményesen elpusztíthatók. A növényvédő szer kijuttatása nagy lé mennyiséggel indokolt a törzseken és az ágakon való egyenletes fedés biztosítása érdekében.

 

Fontos, hogy a növény minden részére bőségesen jusson növényvédő szer, beleértve a fás szárak repedéseit, a levélzugokat és a fák csúcsát is.  Ezt a kezelést ősszel, a lombhullás időszakában érdemes elvégezni minden olyan fás szárú lombhullató növényen, amelynél fertőzés veszélye áll fenn. Az őszi lemosó permetezés mellett a gyümölcsmúmiák, levelek összegyűjtése, megsemmisítése, a beteg növényi részek eltávolítása, a sebek kezelése is a károsítók megjelenésének megelőzéséhez járulnak hozzá.

 

Az, hogy milyen növényvédő szert válasszunk, a károsítótól függ, mely ellen védeni szeretnénk a növényt. Lemosó permetezések alkalmával a réz tartalmú készítmények eredményesen felhasználhatók a kórokozó ellen, emellett antibakteriális hatással is rendelkeznek. A kén hatóanyag használata a lisztharmat típusú gombák ellen nyújt védelmet, valamint bizonyos mértékű atkaölő vagy gyérítő hatással is rendelkezik.

 

Az olajos alapú készítmények rovarok és atkák ellen alkalmazhatók. E készítmények vékony bevonatot képeznek a kártevők áttelelő alakján megakadályozzák ezzel légzésüket. Hatásosak a pajzstetvek, levéltetvek tojásai, takácsatkák, valamint a körtelevélbolha ellen. Ha többféle károsító van együttesen jelen az adott növényen, arra kombinált készítményeket alkalmazhatunk.

 

Rövid ismertetése

A Vegesol eReS egy kontakt hatású fungicid kombináció, ami növényi olaj alapú hatás- és tapadásfokozó adalékanyagokat tartalmaz. Az adalékanyagok rugalmas, a levegőt áteresztő filmréteget képeznek a növényen. Ez a filmréteg stabilizálja a hatóanyagokat, így azok nagyon lassan mosódnak le, a készítmény hatástartama hosszabb, mint a WP vagy FW formulációké. A Vegesol eReS biológiailag aktív rézion koncentrációja többszöröse a rézkészítményekének. A gombaspórák és a baktériumok ezért könnyebben fel tudják venni a rezet, így nagyobb hatékonysággal történik meg az osztódás illetve a spóratömlő kialakulásának gátlása. A hatás- és tapadásfokozó anyagok használatának eredményeként a Vegesol eReS használatakor a hektáronként kipermetezett réz mennyisége 40-60%-al kevesebb, mint az egyéb réztartalmú készítmények esetében. A Vegesol eReS másik hatóanyaga a kén, ami szélesíti a készítmény hatásspektrumát. A kén hatásos a lisztharmatfertőzés ellen, gyéríti az atka populációt a permetezett növényeken.

 

 

 

A Vegesol eReS mérsékli a növényi vírusok terjedését is azáltal, hogy a levélfelszínen lévő olaj eltömíti a vírusvektor levéltetvek és kabócák szívószervét, így azok nem tudnak újabb növényeket megfertőzni.

 

 

 

Felhasználható: lisztharmatos, peronoszpórás, moníliás, fuzikládiumos megbetegedések ellen.

 

Javasolt technológia:

 

Almafélékben gombás eredetű megbetegedések ellen a tavaszi és a késő őszi időszakban lemosó permetezés formájában célszerű kijuttatni. A védekezéseket rügypattanástól zöldbimbós állapot végéig lehet elvégezni 2-3 alkalommal 7-10 naponként. Szőlőben a kezeléseket a lisztharmat és/vagy a peronoszpóra várható megjelenésekor preventíven szükséges elkezdeni 3-4 leveles állapotban, majd fürtzáródásig 4-6 alkalommal 7-10 naponként szükséges megismételni. Virágzás előtt a magasabb, utána az alacsonyabb dózist kell használni. Őszi- és kajszibarackban rügyfakadástól pirosbimbós állapotig, szilvában, meggyben és cseresznyében fehérbimbós állapotig lehet védekezni. Ősszel lombhullás kezdetén a permetezés ismétlése ajánlott. A védekezést nagy lémennyiséggel, lemosás szerűen kell elvégezni. A káposztafélék betegségei ellen a melegebb időjárás beköszöntével június elejétől augusztus végéig 5-6 alkalommal szükséges védekezni preventív jelleggel. Uborkában 4 leveles állapotnál preventíven 3-4 alkalommal kell védekezni 5-7 naponként.

 

 

 

A készítmény 25°C feletti hőmérséklet estén perzselést okozhat. A készítményhez nedvesítőszer hozzáadása nem szükséges.

 

 

 

A készítmény az alábbi növényi betegségek ellen hatásos:

 

  • baktériumos megbetegedések (Preudomonas, Xanthomonas, Erwinia sp)
  • szeptóriás megbetegedések (Septoria apiicola, Septoria lycopersici)
  • alternáriás megbetegedések (Alternaria solani, Alternaria lycopersici, Alternaria pori)
  • peronoszpórás megbetegedések (Plasmopara viticola, Pseudoperonospora cubensis, Peronospora brassical, Bremia lactucae, Peronospora destructor, Pseudoperonospora humuli)
  • cerkospórás megbetegedések (Cerkospora beticola)
  • almafa varasodás (Venturia inaequalis)
  • burgonya és paradicsomvész (Phytaphtora infestans)
  • almafélék nektriás rákja (Nectria galligena)
  • csonthéjasok és almafélék moniliás megbetegedése (Monilia laxa)
  • csonthéjasok sztigminás levéllyukacsosodása (Stigmina carpophila)
  • őszibarack levélfodrosodás (Tophrina deformans)
  • gabonafélék lisztharmatos betegsége (Erysiphe graminis)
  • gabonafélék rozsdabetegségei (Puccinia graminis, Puccinia glumarum, Puccinia reconita)
  • almafalisztharmat (Podosphaera leucotricha)
  • szőlőlisztharmat (Uncinula necator)
  • uborkafélék lisztharmatos betegsége (Erysiphe cichoracearum)
  • káposztafélék lisztharmatos betegsége (Erysiphe communis)

 

 

 

Ez a termékleírás tájékoztató jellegű, a készítmény felhasználása előtt olvassa el a címkéken található használati utasítást!